Blog

 
Sezon grillowy czas zacząć

Sezon grillowy czas zacząć

Choć grillować można przez cały rok to spotkania w czasie majówki są dla nas otwarciem sezonu. Początek maja to nie zawsze sprzyjająca pogoda, ale najczęściej jest już zielono, a długi weekend może być także udany pod względem pogody. Patentów na grilla jest wiele. Czy jest jeden wzorcowy? Oczywiście nie. Każdy ma inne upodobania kulinarne. Warto jednak zrobić przegląd sposobów grillowania, urządzeń i potraw grillowych przed sezonem.

Grillowanie potraw, a właściwie mięsa ma jak nietrudno się domyślić bardzo długo tradycję. Oprócz kwestii smakowych pieczone nad ogniem mięso dłużej nadawało się do spożycia.

Rodzaje grillów

Jak do tej pory nie wynaleziono niczego nowego w dziedzinie grillów. Ogólna zasada grilla sprowadza się do dwóch rzeczy: źródła ciepła i rusztu. Odpowiednią temperaturę do grillowania uzyskamy, stosując węgiel drzewny, prąd elektryczny lub gaz. 

Grill na węgiel drzewny

To wybór klasyki. Grille na węgiel znajdziemy w różnych konfiguracjach. Od wielkich ogrodowych urządzeń, aż do jednorazowych do szybkiego przygotowania (węgiel drzewny sprzedawany jest w dość drobnych kawałkach lub jako brykiety). Główną zaletą grilla na węgiel drzewny jest smak smażonej potrawy. Dym, który wydziela się podczas grillowania, nadaje potrawom specyficzny wędzarniczo-drzewny aromat. Temperatura podczas smażenia może dochodzić do 400 ºC. Z jednej strony możemy być pewni, że mięso nie będzie surowe, z drugiej jednak przy takich temperaturach można danie przypalić. Niestety regulacja temperatury w grillach na węgiel drzewny jest dość trudna i wymaga praktyki. Przygotowując piknik z wykorzystaniem grilla na węgiel drzewny, pamiętajmy o zapasie węgla. 

Grill elektryczny

Ten rodzaj grilla jest wyborem osób, które mają małe przestrzenie i łatwy dostęp do sieci elektrycznej. Jak twierdzą specjaliści i smakosze piknikowych dań najlepsze potrawy grillowe powstają przy kontakcie z “żywym” ogniem. Grill elektryczny nie daje takiej możliwości, jednak rekompensuje to brakiem popiołu, natychmiastową gotowością do pracy i łatwością czyszczenia. 

Grill gazowy

To połączenie najlepszych cech dwóch poprzednich rodzajów grillowych urządzeń. Ogień jest “żywy”. Szybko jest gotowy do pracy, łatwy w utrzymaniu czystości, ma też prostą regulację temperatury. Z uwagi na to, że jest duży wybór grilli gazowych, można wybrać grill stacjonarny lub mobilny. Ceny grilli gazowych są zazwyczaj wyższe od wyżej wymienionych.

Grillowe akcesoria

Podstawowe akcesoria do grilla, niezależnie czy to sprzęt węglowy, gazowy czy elektryczny to:

  • łopatka, która pomoże przesuwać i obracać kawałki mięsa i warzyw bezpośrednio nad paleniskiem; 
  • szczypce spełniają te same zadania co łopatka, dodatkowo można z ich pomocą szybko i bezpiecznie, przenosić grillowane porcje na talerze, półmiski;
  • duży widelec, jest często polecany jako niezbędny do grilla, jednak warto uważać przy jego używaniu, ponieważ każde nakłucie mięsa, kiełbasy powoduje wycieknięcie soku i wysuszenie potrawy;
  • ruszt stalowy lub żeliwny;
  • pędzel do smarowania porcji sosem, marynatą lub oleju;
  • termometr do mięsa, najłatwiej sprawdzimy temperaturę potrawy w środku;
  • kosze, talerze, tace.

Co grillować?

Czas grillowania, to pora na karkówkę, schab, piersi z kurczaka, udka i skrzydełka drobiowe, ryby, warzywa, owoce (także jako deser, np. banany z grilla z czekoladą). Nie bójmy się używać marynat, szczególnie do surowego mięsa. Te mieszaniny oleju i przypraw dodadzą bogatszego smaku, nadadzą soczystości i aromatu. 

Wędzenie na grillu

Ciekawym pomysłem i wartym polecenia jest wędzenie przy okazji grillowania. Tę metodę wykorzystuje się w grillach gazowych. Specjalne pojemniki wypełniane są namoczonymi, drewnianymi wiórkami (z drzew, których drewno daje odpowiedni dym). Klasyczne wędzenie na grillu odbywa się w temp. 135 ºC i trwa od 3 do 4 godzin. Metoda pośrednia zmienia przedział temperatur od 135 do 200 ºC. Dzięki temu proces wędzenia skraca się nawet do 40 minut. 

Kilka rad dla początkujących

  • mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej (zamarynować);
  • w czasie grillowania jednorazowo nie nakładaj zbyt dużo sosu czy marynaty, lepiej mniej a częściej;
  • pamiętaj, że mięso delikatne (drób, ryby), grillujemy krócej od wieprzowiny czy wołowiny;
  • podczas grillowania, kluczowa jest kontrola temperatury - nie bójmy się używać termometru do potraw;
  • spróbujmy nowych przepisów, śledźmy kanały w mediach społecznościowych na temat grillowania, wymieniajmy swoje doświadczenia.

Grillowanie to nie tylko przygotowanie jedzenia, to także sposób spędzania wolnego czasu z rodziną, przyjaciółmi i kontakt z naturą. Cieszmy się z takich chwil, bo w tym zagonionym świecie jest ich coraz mniej.